7 Aralık 2009 Pazartesi

nardugan bayramı


"ÇAM SÜSLEME GELENEĞİ

Hıristiyanların İsa'nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, çok eskiTürklerin yeniden doğuş bayramıdır. Türklerin, tekTanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre,yeryüzünün tam ortasında bir akçam ağacıbulunuyor. Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, motif olarak bizimbütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz. Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerinkısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık'ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor. İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyükşenliklerle akçam ağacı altında kutluyorlar. Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarakalgılanıyor.


Bayramın adı NARDUGAN (nar=güneş,tugan, dugan=doğan) Doğan güneş.


Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen'e dualar ediyorlar. DualarıTanrıya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar,dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dileklerdiliyorlar Tanrıdan. Bu bayram için,evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar.Yaşlılar,büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar. Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme. Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır,uğur gelirmiş. Akçam ağacı yalnız Orta Asya'da yetişiyormuş.Filistin'de bu ağacı bilmezlermiş. Bu yüzden bu olayın Türklerden Hıristiyanlara geçtiği ve bunu da Hunların Avrupa'ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söyleniyor. İsa'nın doğumu ile hiç ilgisi yok. "Doğum,güneşin yeniden doğuşu"


Sümerolog

Muazzez İlmiye ÇIĞ"


güzel ülkemin güzel insanları müslüman olmadan önce de biz türktük.müslümanlıkla birlikte arap geleneklerini almaktan ne zaman vazgeçeceğiz.oysa ki türk geleneklerimiz ne güzel.islamiyet öncesi hangi türk kavminde kadın ikinci plandaymış?niye dini arap toplmundan olduğu gibi almışız ve türklüğümüzden vazgeçmişiz anlamıyorum.neden benim ülkemde bu kadar az bilim kadını var?kadınlarım neden ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor?niye yeni yılı kutladığım için gavur damgası yiyorum.böyle saçma sapan şeyler kafamı kurcalayan..lotodan para çıkmadı.bu yılda istediğim kadar hediye alamayacağım.oysa ne çok isterdim tanıdığım herkese yeni yıl hediyesi almayı.yeni yıl yeni umutlar.fakir insan malı az olan değil arzusu çok olandır demiş eskilerden biri.benim de arzum yeni yılda herkese yeni birşeyler hediye etmek.özellikle de kitap.evren duyuyorsun değil mi sesimi henüz vazgeçmedim bu hafta da sayısal loto,süper loto oynayacağım. :)))


akçam'ın altına hediyelerimi koyup,dallarına yeni yıla ait dileklerimi bağlayacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder